Premsa (fotovoltaica)

Juliol 2022

El dimarts 19 de juliol s’ha fet un programa en directe sobre les plaques fotovoltaiques, amb una entrevista a alguns dels afectats des del terrat de la nostre finca barcelonina per part de TV3, en concret des del programa Els Matins. A TV3 a la carta, hi ha els aprox. 30 minuts d’informació, en concret a https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/els-ciutadans-passen-un-calvari-per-poder-beneficiar-se-de-plaques-solars-compartides/video/6169010/
La intervenció de la nostre finca comença després dels dos minuts inicials, amb la intervenció d’uns copropietaris afectats, la Marisol i en Josep Manuel, en representació de la majoria que encara no se’ls compensa ni la producció ni els excedents. Posteriorment ja al minut 6:40 intervé també la representació dels que si compensen, amb el  president de la comunitat com representant dels altres copropietaris particulars (encara minoritaris) i del comptador comunitari. Aquest grup ja te contracte de compensació d’excedents des de gener de 2021 amb Bon Preu i Esclat Energia i  es visualitza la compensació de la producció a la factura des de novembre de 2021.
Al minut 8:47 segueix una tertúlia al plató amb el president de l’associació fotovoltaica espanyola, Manel Romero, que és el soci i director tècnic de l’empresa que ha fet la instal·lació i també la directora general d’Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, que ho deixa ben clar i acaba reblant el clau.
Un resum amb tota la informació al dia de l’estat de la qüestió,

Juny 2022

Un interessant article de 27 de juny, que indica l’estat de la qüestió hores d’ara. Cal dir que l’exemple de la nostre comunitat, gràcies a la magnífica gestió de la comercialitzadora Bon Preu Esclat Energia, a la que a finals de 2020 vàrem canviar alguns co-partícips i la pròpia comunitat entre ells, hi te molt a veure. La seva persistència amb la distribuïdora ha aconseguit que des del mes de novembre passat es descompti la autoproducció a cadascú dels partícips que hem canviat al contracte amb compensació d’excedents. i a més, és paguin els excedents, en el nostre cas repartits entre tots els co-partícips segons la potència contractada, segons acord comunitari i tal com suggereix el reial decret. Un fet que queda ben palès comparat amb alguns co-partícips que amb d’altres comercialitzadores encara no ho han aconseguit.
Aquest article amb diferents experts i experiències diverses. el podeu llegir aquí:
https://www.vilaweb.cat/noticies/fre-comunitats-energetiques-renovables-desigualtat/

Gener 2022

El programa 30 minuts del 30 de gener de 2022 va mostrar en el context de la nit temàtica sobre “Renovables, l’assignatura pendent“, l’encès debat al territori en el món de les eòliques i també les solucions que han començat a funcionar amb la fotovoltaica. Al minut 31 i 22 segons del vídeo podreu veure la nostre participació des del terrat de la pròpia finca. Va quedar prou clar que, amb la bonificació de tres anys del 50% l’IBI, queda finançada la inversió i per tant és també molt aconsellable des d’aquest punt de vista. També es va poder entendre l’enuig dels co-partícips (tota la comunitat) amb Endesa Distribución i també amb la seva comercialitzadora Energia XXI, que hores d’ara encara no ens han facilitat la lectura del seu comptador a la nostra finca. Tampoc l’han facilitat a la resta de comercialitzadores, ja que Endesa Distribución no els ho facilita, tot i que algunes almenys tracten els afectats com a clients i pressionen intensament Endesa.

Aclarir que a la finca disposem d’un comptador elèctric (també de lectura remota), exclusivament per a la lectura de la producció d’energia elèctrica fotovoltaica, que envia a la xarxa general. Per tant el consum funciona com sempre, agafant energia com tothom directament de la xarxa.  Endesa varen posar i aprovar aquest comptador el mes de desembre de 2019. A meitats del mateix mes, amb tots els permisos, també de les administracions, vàrem posar en marxa el sistema que segueix produint activament fins ara.

Sembla prou clar que Endesa, que compten amb equips propis d’advocats i grans pressupostos per litigar, vol retardar el màxim possible la visualització exitosa del sistema. Presumiblement pretenen desanimar i desencoratjar tantes comunitats, grups, empreses i usuaris als que sens dubte, en una visió a mig termini els sortiria econòmicament clarament  molt favorable.
Només quatre xifres: Posem que tenim una producció aproximada que suposen 4.500,00€ anuals, aproximadament com la nostre els darrers dos anys (un preu el kWh enguany molt superior, com sabeu). En 20 anys totalitzarien 90 m€ (les plaques tenen una garantia de 25 anys). Aquest total és el que deixarem de pagar.
I quina podria ser la astúcia d’Endesa?
Posem que proposa a les comunitats un 10-15% de descompte a la factura que cadascú paga avui, a canvi que els deixin posar les plaques als seus terrats, teulades o façanes, això si afegint una limitació d’uns 10-15 anys de permanència.
Què representaria això per cadascú?
Doncs, segons ens fessin el 10% o el 15%, tindríem un estalvi d’entre 450€ i posem 1.500 € anuals pel major consum individual, per a la tota la comunitat, que en 20 anys serien entre 9m€ i 30 m€. És a dir que entre 60m€ i 81m€ serien per  Endesa (que haurà de pagar les plaques, uns 30m€ en un cas com el nostre, i això comptant que no tinguin subvencions ni bonificacions).
No us sembla una magnífica raó per no facilitar-nos les lectures?
Ep i al damunt us tindrien fidelitzats 10 o 15 anys més sense que pugueu canviar de comercialitzadora i per tant a tarifes que us poguessin ser més convenients.
No tingueu dubtes, us interessa posar plaques molt clarament i a més lluitareu de debò pel canvi climàtic. Mireu l’IBI, les subvencions (fins el 50% de la inversió) i compteu la producció, quan ho feu ja haurem obert camí i en tot cas sabreu què cal fer i com…
Nota: Per cert compte amb les plaques d’escalfar aigua …haureu sentit que donen problemes de manteniment ..sembla ser és així, l’aigua oxida i… Usualment es reconeixen ja que als terrats es posen a uns 70 graus d’inclinació dons a l’estiu no els cal tanta insolació. Les fotovoltaiques acostumen a estar als 30 graus d’inclinació per optimitzar la insolació tot l’any i per tant es veuen molt planes i més difícils de veure des del carrer.

Novembre 2021

Jordi Regàs amb un equip de filmació de la productora del programa 30 minuts de TV3, han estat preparant un programa relacionat amb el clima i les energies renovables. Enllà del debat amb la energia eòlica a la Terra Alta i al Cap de Creus, una tecnologia en la que sembla hi ha un acord força majoritari és la derivada dels sistemes fotovoltaics. Així que en demanar-nos si podien filmar la nostre instal·lació i parlar-ne, ens va semblar prou adient. El passat 3 de novembre l’equip de TV3 varen estar filmant a la finca al llarg del matí. Hi varen participar el president i una copropietària afectada. No es va defugir ni la crítica contundent cap Endesa comercialitzadora ni tampoc a la distribuïdora Energia XXI per la manca d’atenció continuada en aquesta qüestió, ja fa més de dos anys.
Hi ha previsió d’emetre aquest programa en una nit temàtica sobre renovables el proper 30 de gener de 2022 a les 22:05.

Juny de 2021

S’acaba de publicar la revista professional dels administradors de finques col·legiats, CONSELL, on a la pàgina 10 han publicat un article titulat “L’autoconsum d’energia solar compartit ja és una realitat a Barcelona“, per Cristina Castells Blanco, directora d’Energia Qualitat Ambiental a l’Ajuntament de Barcelona.
Parla de la nostre instal·lació comunitària que podeu veure aquí: Article_autoconsum_comunitari-Revista_col_administradors_finques-CONSELL-127-juny2021.

22 de novembre de 2020

Algunes referències a la nostre instal·lació surten publicades avui a La Vanguardia en un article de LORENA FARRÀS PÉREZ a Energies Renovables, dins la Secció Natural, apartat Canvi climàtic del diari digital amb el títol

De pedirle sal o azúcar al vecino a proponerle que comparta electricidad contigo

El podeu llegir fent clic aquí

6 de novembre de 2020

Participació en el FÒRUM ENERGIA. POSA’T LES PLAQUES – LA FOTOVOLTAICA MÉS FÀCIL QUE MAI al Palau Firal de Manresa (enguany només en forma virtual per les mesures per la pandèmia).
Podeu accedir al programa complet on la nostre participació va ser a les:

11:00-11:10 Instal·lació d’autoconsum compartit a la Comunitat Europa 29-33 de Barcelona. Manel Romero, Soci Director de SUD RENOVABLES. Enric Calzada, President de la Comunitat de Propietaris Europa 29.

Podeu veureu-hi i escoltar les manifestacions públiques sobre la situació de la nostre instal·lació. Cal escoltar especialment, la formalització de la més enèrgica queixa, com a base de la materialització de les diferents denuncies que hem iniciat i les que seguiran els propers dies.  S’explica l’enorme i inexcusable retard de les distribuïdora Endesa i les comercialitzadores Energia XXI, Naturgy i Wattium (les actuals comercialitzadores de la major part de partícips a la nostre finca). Es constata que ni tant sols ens atenen com a clients degudament, menystenint-nos a tots els co-partícips, que som tots els copropietaris de la comunitat.

Per estalviar la bateria, la nostra estratègia de repartir la autoproducció entre partícips, implica la necessitat que cadascú actualitzi el seu contracte amb la seva comercialitzadora pel coeficient que li pertoca. Així que cada partícip  reiteradament els hem demanat a les comercialitzadores indicades, individualment, la materialització en els contractes i en la conseqüent facturació. Només han de contemplar la autoproducció en la reducció del total consumit i pel coeficient que pertoca a cadascú, segons els acords de repartiment pactats pels partícips (que a més coincideixen amb el que suggereix el propi decret ministerial pel cas que no hi hagués acord comunitari).
És interessant la part final del Fòrum amb el debat i propostes al respecte d’algunes de las comercialitzadores petites del mercat que deixen entreveure la seva visió que confirma entre línies la nostre queixa i les nostres suposicions (veure-ho que no hi ha una de les darreres comercialitzadores en afegir-se al mercat BonPreu-Esclat Energia, que també fora interessant escoltar).

TRÀMITS I COMPENSACIONS
12:00-12:20 Debat entre comercialitzadores d’energia elèctrica: propostes de facturació, tràmits, legalització i compensacions

Teniu accés als diferents vídeos dels participants, des del del propi programa, al final d’aquesta notícia. Un cop dins, només heu de fer click al damunt de cada apartat a l’enllaç directe al vídeo.
Crec que tenen un especial interès per la comunitat, la nostre participació, feu click aquí per veure el vídeo (uns 17 minuts) i també el debat posterior entre les comercialitzadores participants, quin contingut desconeixíem prèviament, en aquest cas feu clic aquí per descarregar-lo al vostre ordinador o dispositiu, per tot seguit poder-lo veure (hi ha hagut problemes tècnics per la reproducció directe. Al començament hi escoltareu algunes interferències). Hola Luz presenta un calendari del marc regulatori de gran interès per tots.

Per accedir als vídeos des del programa del fórum, feu clic aqui.
Actualitzat a 20 de novembre de 2020


28 de juliol de 2020

Participació en la Trobada virtual: casos d’èxit en l’autoconsum compartit d’energia.
El regidor de Transició ecològica i Emergència climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Il·lm. Sr. Eloy Badia va fer la presentació i introducció de la trobada, ja que és la regidoria que dona l’impuls municipal a l’autoconsum. Tot seguit podeu veure sencera la jornada des del canal Youtube de l’Ajuntament de Barcelona fent clic damunt del títol de la mateixa:

Trobada virtual: casos d’èxit en l’autoconsum compartit d’energia

Aquest va ser el programa dels Casos d’èxit
A) La nostre Comunitat de propietaris que hem fet una instal·lació d’autoconsum compartit. Intervinc com a president de la comunitat de veïns del C. Europa (minuts del 6:40 fins el 13:42). Aquestes varen ser les preguntes que vaig respondre:
Per què vàrem apostar per l’autoconsum compartit?
Quins estalvis ens suposa?
Ha estat difícil per als veïns?
B) Administrador de finques: Franciso Gallardo (C. Huelva) (minuts del 13:54 al 22:29 ).
Per què va proposar a la comunitat fer aquesta instal·lació?
Creu que ho haurien de fer altres comunitats?
Quin acompanyament ha fet?
C) Professional / Enginyeria: Albert Sánchez (Energia 0) i Manel Romero (SUD renovables) (minut 22:30 al 28:48 i fins el 35:30 respectivament):
Com funcionen aquestes instal·lacions?
Són complicades de fer? Qui fa els tràmits?
D) Finançament: Jordi Solé de la empresa Ecrowd (minuts del 35:31 fins el 45:40)
Aclariment conceptual:
Distribuidora d’energia elèctrica: la que porta la infraestructura fins cada habitatge, a Catalunya només és Endesa.

Comercialitzadora d’energia elèctrica: cadascuna de les desenes d’empreses que comercialitzen i ens venen la energia elèctrica que fan servir la infraestructura d’Endesa, que n’és la distribuïdora, per exemple: Energia XXI, Naturgy, Watium, Barcelona Energia (la de l’ajuntament barceloní), Som Energia, Hola Luz, … unes empreses d’aquestes compren energia de fonts netes, dites renovables en molt alt grau o fins i tot totalment i d’altres amb menor grau, oferint cadascuna d’elles diferents condicions i preus.

Tot seguit :
La gestió de l’energia:
-El paper de les comercialitzadores (per part de Barcelona Energia)
-Impuls i acompanyament municipal:
Assessorament i suport en plantejament d’actuacions, resolució de consultes, eines i recursos (mapa solar, guies, bonificacions, subvencions, etc.)
La sessió va cloure amb preguntes i respostes d’un total d’assistents, entre la plataforma virtual i el canal de Youtube de l’Ajuntament, de 141 persones que varen seguir gran part dels 90 minuts llargs de sessió que va ser prou ajustada en temps com per a no fer-se pesat.


20 de juliol de 2020

Anunci de l’Ajuntament de Barcelona per la propera Trobada virtual: casos d’èxit en l’autoconsum compartit d’energia el proper dimarts 28 de juliol a les 16.30 h
Publiquen un curt del vídeo que l’Ajuntament de Barcelona varen gravar a la comunitat, entre d’altres hi participava el soci i expert que ha dirigit la nostre instal·lació, de la empresa SUD renovables i jo mateix en nom de la finca. També hi surt un altre comunitat barcelonina on la seva administració ha estat la impulsora del projecte, així com altres experts directament relacionats..

ENERGIA.BARCELONA
https://energia.barcelona/ca/noticia/trobada-virtual-casos-dexit-en-lautoconsum-compartit-denergia_971404


Podeu veure’n el vídeo sencer a: https://youtu.be/2rzBE7li1fk